nedelja, 13. december 2015

Bogastvo sestrskih-bratskih krogovRavno sem se vrnila s čaja, ki smo ga imeli z dekleti. Ena živi v tujini drugi dve v Sloveniji. Pogovori so tekli o tem, kako si organizirati življenje, da bi bile vse manj obremenjene, da bi se znale vedno in povsod zavzeti zase, kako postaviti meje ljudem, ki jim je samoumevno, da nas izkoriščajo, kako pokazati svojo zrelo sebe svojim družinam , ki so naše meje zabrisali že dolgo nazaj in kako iz pepela otroškosti zazoreti v zrelo sebe. 

V trenutku, ko sem skozi srce poslušala naše zgodbe, sem se zavedla kako neverjetno podobno čustvujemo, kako se vse bojimo ranljivosti in se je po svoje celo sramujemo in kako zelo visoke cilje popolnosti smo si postavile. Čeprav izhajamo iz povsem različnih družinskih ozadij in resničnosti, smo se tam ob čaju v predbožičnem času, vse znašle v svojem sestrstvu na podobnih poljih življenjskih lekcij. Ta podobnost je v meni zavibrirala domačnost in občutek osamljenosti, ki nam ga čara ego, ko mislimo, da smo v svoji depresiji, anksioznosti in »nepopolnosti«, ki jih npr. Facebook ne more požreti, izpade v tej perspektivi vnovič kot iluzija. Dovolj je le, da si vzamemo dovolj časa in si ga posvetimo. Ena drugi, en drugemu. Da si dovolimo prostor, v katerem bi se ne glede na to kdo smo, kaj vemo in kako delujemo videli, slišali in podprli. V takšnih sočutnih pogovorih ni nič nenavadnega, da se iskreno izpovemo, da tudi najbolj »močni« klecnejo, da imamo skoraj vsi že izkušnje s čustvenimi vampirji, ki nas neizprosno učijo lekcij postavljanja lastnih meja. Te pa nas učijo, da se meje postavijo samodejno, ko se cenimo, ko se slišimo, ko se ustavimo in nežno objamemo. Takšni krogi, ko si v varnem okolju izmenjamo svoje ranljivosti, so jačale ženske v najhujših preizkušnjah in tudi danes niso nič manj pomembni.

Vem čas. Ta presneti čas in način kako nas ego prepričuje in nam dela čustveno zmedo ta pa neposredno vpliva na percepcijo časa, je res trn v peti vseh nas. Ko sem pred leti tudi sama dovolila čustvenim viharjem, da me vzamejo za talko tudi po cel mesec, sem tudi sama nenehno čutila, da mi čas dobesedno puhti. Neprizmeljena in v primežu neurij sem nenehno gasila požare. Danes, četudi me življenje nenehno postavlja pred težke teste, temu več ni tako. Meditacija in joga mi pomagata, da ohranim veliko več časa predvsem pa perspektivo opazovalke. Ker sem po naravi hiper ustvarjalna in se zelo rada strastno zakadim v več projektov hkrati, mi takšna pomiritev-jasnina prinaša veliko bolj racionalno porabo časa. Ob tem se jasno zavedam kako zelo pomembni so drugi, ko se v meni dogaja nekaj, kar morda zaradi prevelike osebne bližine ne bi mogla videti. Takrat je zrcalo v drugem najbolj dragoceno sporočilo na poti. Modrovati, da ne čakajte, da vas položi bolezen ali izgorelost je zelo lahko, a moje sporočilo ne gre v smer soljenja pameti. Rada bi vam prišepnila, da vas vidim, da niste sami, da se v takšnih in drugačnih notranjih temah duše danes tako ali drugače giblje veliko sorodnih duš. Rada bi vam pokazal v smer drugih, ki ravno tako iščejo pot kot vi in vam nežno položila na dušo, da se ne osamite. Ker res niste v stiski nikoli sami. Četudi vas ego neutrudno v to prepričuje. Le spomniti se morate, da morda pomoč ne pride v obliki kot ste si jo zamislili, ampak v drugih ljudeh, drugih situacijah kot sicer, a vedno potrkajo na naše duri zemeljski angeli. Le priložnost jim moramo dati, da jih pogumno prepoznamo.

Z milino, Sarabraj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar